Trabzon Karikatür sanatını uluslararası boyuta taşıyan Ziya Ramoğlu, Karikatür alanında yüz yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Trabzon’da 1950’li yıllarda öne çıkan karikatür sanatı, başta Ziya Ramoğlu olmak üzere diğer karikatür sanatçıları ile günümüze birçok başarıyı da taşımışlardır. Karikatür sanatına uzun yıllar emek veren, karikatürleri ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanan Ziya Ramoğlu, bu alanda öncülük etmiştir.
Ziya Ramoğlu özde Trabzon, genelde Türk karikatür sanatına katkılar sağlamış bir insandı. Uzun yıllar İstanbul’da çalışmalarını sürdürmüş, Trabzon’da ilk karikatür albümünü çıkaran ve ilk karikatür sergisini açan sanatçı olmuştur. Ziya Ramoğlu başta Adnan Taç ve Trabzonlu karikatürcülerle bu alanda çalışmalarını sürdürürken, karikatür sanatının genç nesillerce sevilmesini ve yeşermesini sağlamak amacıyla Karikatürcüler Derneğinin Trabzon Temsilciliğini açmıştır.
Ziya Ramoğlu Karikatürcüler Derneğinin Trabzon’daki ilk temsilcisidir. 1980’li yıllarda yerel basının günlük ofset yayına geçmesiyle Karadeniz Gazetesi’nde haftalık olarak çıkarılan Taka Mizah Sayfasına büyük destek vermiş ve bu sayfada evrensel boyutlu karikatürler çizerek Trabzon’da karikatür sanatının gelişimine katkı sağlamıştır.
Bütün olumsuzluklara rağmen sanatçı her zaman kendinden fedakarlık etmiştir. Ziya Ramoğlu’da o dönem birçok zorluğa rağmen bir sorumluluk üstlenmiş ve Trabzon’da Karikatürcüler Derneğinin temsilciliğini açarak karikatürcüleri bir araya toplamış, bununla da kalmayarak, getirdiği uluslararası sergiler sayesinde genç karikatürcülerin ve Trabzonlu sanatseverlerin dünya karikatürüyle tanışmasını sağlamıştır. Ziya Ramoğlu karikatürdeki sağlam deseni, derin düşünce anlayışı ve naif mizahıyla evrensel karikatürün en güzel örneklerini vermiştir. 2002 ve 2004 yılları arasında sağlığının iyice bozulmasına rağmen yine de karikatür çizmeye devam etmiş, son dönemlerinde Adnan Taç’ın hazırladığı Dalga Mizah Sayfası’nda karikatürleri yer almıştır.
Son dönemde geçirdiği rahatsızlıklar sonucunda usta çizer, 11 Kasım 2007 tarihinde aramızdan ayrılmıştır. Kendisini saygı ve rahmetle anıyoruz. Aramızdan ayrılışının ardından Karikatür sanatçısı Adnan Taç ve Bülent Sümer ortak bir çalışma sonucunda "Karikatürde Bir Ziya" isimli biyografik kitabını çıkardılar. Ardından Adnan Taç'ın uzun süren çalışmaları sonucunda tamamlanan ve Ziya Ramoğlu'nu anlatan bir saatlik "Karikatürde Bir Ziya Belgeselini hazırladı. 14 Haziran 2013 tarihinde onun anısına oğlu Kemal Ramoğlu'nun desteği ile Mizah Sanatı Derneği Başkanı Adnan Taç'ın organize ettiği bir sergi gerçekleştirildi. Bu sergi kadim dostu, Puma logosunun yaratıcısı Alman Karikatür sanatçısı Lutz Backes Trabzon'a devet edilerek Ziya Ramoğlu anısına ortak bir sergi açılması sağlandı. Sergi açılışında duygusal anlar yaşandı. Lutz Backes, Ziya Ramoğlu'na olan büyük saygısından Almanya-Nürnberg'den Trabzon'a eşi ile birlikte gelerek serginin açılışına katıldı ve Trabzon'da konuk edildi.
ZİYA RAMOĞLU KİMDİR
1932 Yılında Trabzon’un Of ilçesinde doğdu. Sanatçının Akademik kariyeri 1950’li yıllarda İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki derslere sınavla konuk öğrenci olarak katılmasıyla başlar. İlk karikatürü 1956 yılında Dolmuş dergisinde ve desenleri Varlık dergisinde yayımlandı. Aynı yıllarda Mizah dünyasına ilk adımını Trabzon’da açtığı “Karikatür Denemeleri” adlı sergiyle attı. Paris’deki Ecole ABC de dessin adlı sanat okulundan 1959 yılında almış olduğu burs ile kariyerinde yeni bir dönem başladı. Okul aracılığı ile Fransız basınınca çalışmak üzere Paris’e davet edilmiş ancak 27 Mayıs Askeri darbe hükümetinin getirdiği bürokratik engellerden dolayı Fransa’ya gidememiştir.
Sanatçının profesyonel kimliği zamanın en popüler dergisi olan Hayat ile 1960’lı yıllarda yaptığı çalışmalarla başladı. Uluslar arası ödüller, yurt içi yurt dışı kişisel sergilerle devam eden sanat yaşamına bir ilk olan ve 1971 yılında Baştur Turizm şirketi’nin Gazeteciler Cemiyeti yararına düzenlediği Akdeniz limanlarını kapsayan gezisi nedeniyle Büyük Ankara Gemisi’nde açtığı “Yüzen Sergi” ile farklı bakış açıları kattı. 1975 Yılında türünün ilki olan Pembe mizah türünde “Parola Aşk” adlı karikatür kitabını çıkardı.
Newyork’daki karikatür ajansı “Pothco Cartoons Inc” ile yaptığı sözleşme ile 1978 yılında Uluslar arası kimlik kazandı. Karikatürleri dünya basınının en saygın gazete ve dergilerinde yayımlandı. Bu çalışmalar 1980’li yıllarının sonuna kadar sürdü. 40 yılı aşkın bir süreden beri profesyonel sanat yaşamını güzel sanatların Resim, fotoğraf, karikatür dallarında sürdürdü. Daha sonra başlayan sağlık sorunları nedeniyle çalışmalarına istemeyerek ara vermek zorunda kaldı.