TRABZON 1 NCİ MİZAH FESTİVALİ
9-10 ŞUBAT 2019
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Mizah Sanatı Derneği tarafından organize edilen 1. Mizah Festivali’nin ev sahipliğini ve proje ortaklığını Form Trabzon AVM yapıyor. Bu festival ile; geçmişten günümüze beslenerek gelen Karadeniz mizahını, Trabzon şehrinin ortak mirası olarak sahiplenmek ve Türkiye’nin kültürel bir değeri olarak korumak adına önemli bir adım atılıyor.
9-10 Şubat 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek olan 1. Mizah Festivali’nin tüm etkinlikleri Form Trabzon AVM’de gerçekleşecek. Birçoğunu ulusal gazetelerden, Gırgır, Fırt ve Çarşaf gibi Türk Karikatür tarihinde önemli yer tutan mizah dergilerinden tanıdığımız sanatçılarla, hamurunda oldukça fazla mizah katkısı bulunan Trabzon’un mizaha düşkün insanıyla buluşacaklar. Bu festivalde; Türk mizah sanatının usta isimlerinden Trabzon’un değerleri Gazeteci, yazar, karikatürist Hikmet Aksoy ve karikatürist Adnan Taç, Temel serisi filmlerin, Emet Komutanım, Çiçek Taksi, Reyting Hamdi, İnce ince Yasemince gibi televizyon dizilerinin senaristi ve tiyatro oyun yazarı, karikatürist Yılmaz Okumuş, 50’yi aşkın mizah kitabı olan mizah yazarı ve karikatürist Cihan Demirci, portre karikatür alanının ustalarından karikatür sanatçıları Raşit Yakalı, Şevket Yalaz, Halil İbrahim Yıldırım, Kamil Yavuz, Halit Kurtulmuş, Ömer Göker ve Fehmi Uygar Kırmızıkan Trabzonlu mizahseverlere dolu dolu iki gün yaşatacaklar.
Festival ile ilgili açıklama yapan koordinatör ve Mizah Sanatı Derneği Başkanı karikatür sanatçısı Adnan Taç şunları söyledi. “Her zaman söylüyoruz. Çareyi turizmde arayan Trabzon’un tanıtımına en büyük katkıyı sanat etkinlikleri verebilir. Trabzon’un tercih edilmesi için insanların sebepleri olmalı. Bu kentin yöneticileri bu sebepleri oluşturmalı ya da oluşturanlara destek olmalıdır. Festivaller, sanat etkinliklerinin ve tanıtımın en etkili ve belirleyici başlığı olarak uluslararası boyutta yapılmalıdır. Çünkü insanların bir yıl öncesinden Trabzon’a gelmek için ajandalarına not edecekleri tarihleri olsun. Bizler; 1. Mizah Festivalini düzenlerken, mizahın beşiğindeki insanımıza “tereciye tere satmak” niyetiyle hareket etmiyoruz. Derdimiz; yaşayan kültürümüzü canlı tutmak, daha yukarılara çekmek ve gelecekte uluslararası boyuta taşımaktır. Zengin kültürel mirasımız elimizden kayıp gidiyor, yozlaşıyor kimsenin umurunda değil. Biz bunun derdindeyiz. Festivalin içeriği gelecek yıllarda mizahın diğer dallarını da kapsayacak şekilde genişleyecektir.”
1. Mizah Festivali kapsamında neler yok ki; Karadeniz insanının kültürel ve sosyal yaşamı üzerine tespitlerin yapılacağın panel düzenlenecek. Serbest katılımla; İlk ve ortaokul düzeyindeki çocuklarımızın karikatürle buluşacağı, yetişkinlerin katılacağı ve Karadeniz fıkralarının yorumlanarak karikatürlerinin çizileceği atölyeler yapılacak. Farklı zamanlarda, Karadeniz’e ve Karadeniz insanına yönelik olarak çizilen karikatürlerin yer alacağı karma sergi açılacak. Karikatür sanatçılarımız, festival süresince serbest alanlarda portre karikatür çizimleri yaparken bir yandan da “Temel’in kızını, Fadime’nin oğlunu arıyoruz” tiplemeler üzerinde çalışmalar yapacaklar. Kapalı bir alan içinde, zemine serilen 30-40 metreuzunluğundaki rulo kağıt üzerine halkımızın katılımı ile karikatür çizimleri yapılacaktır.